ARCHIWUM: Recenzje

2017.08.08 RECENZJA LISA HUMMEL

2017.08.08 RECENZJA - Relacja Konrada Handschuh ze "Staromiejskiego Koncertu Organowego", który odbył się 3 sierpnia 2017r. Cykl koncertów staromiejskich od zawsze jest związany z poznańską farą i organami Friedricha Ladegasta. W trakcie rozmowy z niemiecką organistką Lisą Hummel usłyszycie w jej wykonaniu fragmenty fantazji i fugi Franciszka Liszta.
Posłuchaj

2017.06.24 RECENZJA

Recenzja Ewy Mikołajewskiej z koncertu 23.06.2017 roku kończącego sezon artystyczny w Filharmonii Poznańskiej.
Posłuchaj

2017.06.09 RECENZJA

09.06.2017 ALINA KURCZEWSKA O KONCERCIE "GWIAZDY ŚWIATOWYCH ESTRAD", Jego bohaterem był Christian Zacharias, który wystąpił w podwójnej roli pianisty i dyrygenta.
Posłuchaj

2017.05.26 RECENZJA

26.05.2017 RECENZJA EWY MIKOŁAJEWSKIEJ Z KONCERTU "GWIAZDY ŚWIATOWYCH ESTRAD" W FILHARMONII POZNAŃSKIEJ
Posłuchaj

2017.05.13 RECENZJA MADAGASKAR

EWA MIKOŁAJEWSKA RECENZUJE SPEKTAKL MADAGASKAR, KTÓRGO PREMIERA ODBYŁA SIĘ 13 MAJA W TEATRZE MUZYCZNYM
Posłuchaj

2017.05.13 RECENZJA A CHYLEWSKI

Recenzja Andrzej Chylewskiego z premiery baletowej Anny Kareniny Rodiona Szczedrina w Teatrze Wielkim.
Posłuchaj

2017.05.12 RECENZJA

12.05.2017 RECENZJA ALINY KURCZEWSKIEJ Koncert Filharmonii Poznańskiej pod dyrekcją Łukasza Borowicza z uziałem Daniela Stabrawy "Symfonie Mendelssohna 4"
Posłuchaj

2017.04.12 RECENZJA KONCERTU

EWA MIKOŁAJEWSKA RECENZUJE KONCERT FP "OSTATNIE SŁOWA CHRYSTUSA" Poznańskie Słowiki przygotowane przez Macieja Wielocha i Radomska Orkiestra Kameralna pod dyrekcją Macieja Żótkowskiego Aula Uam 7.04.2017
Posłuchaj

2017.04.02 RECENZJA TERESY BRODNIEWICZ

02.04.2017 KONCERT ORKIESTRY KAMERALNEJ AMADEUS "TYTAN" Teresa Brodniewicz dzieli się wrażeniami z Koncertu Orkiestry Kameralnej Amadeus PR pod dyrekcją Anny Dzuczmal -Mróz na którym bracia Bafeltowcy wykonali koncert podwójny Antonio Vivaldiego a zespół w składzie kameralnym zaprezentował I Symfonię Tytan Gustawa Mahlera
Posłuchaj

2017.03.31 RECENZJA PASJA BACHA

31.03 RECENCJA - PASJA WG SW MATEUSZA J.S.BACHA. Alina Kurczewska dzieli się wrażeniami z wykonania Pasji wg św. Mateusza J.S.Bacha . W koncercie udział wzięli soliści, Rias Kammerchor oraz Orkiestra FP pod dyrekcją Reinharda Goebla.
Posłuchaj

2017.03.24 RECENZJA SYMFONIE MENDELSONA

RECENZJA EWY MIKOŁAJEWSKIEJ 24.03.2017 SYMFONIE MENDESSOHNA /3/ Ewa Mikołajewska dzieli się wrażeniami z Koncertu Filharmonii Poznańskiej na którym zagrała Ji Young Lim - laureatka I Nagrody Konkursu im. Królowej Elżbiety oraz wraz z Orkiestrą Filharmonii Poznańskiej oraz solistami zaśpiewał Chór Filharmonii Narodowej przygotowany przez Bartosza Michałowskiego.Całośc prowadził Łukasz Borowicz.
Posłuchaj

2017.03.17 RECENZJA SYMFONIE MENDELSONA

Alina Kurczewska dzieli się wrażeniami z koncertu Filharmonii Poznańskiej pod dyrekcją Łukasza Borowicza pod tytułem "Symfonie Mendelssohna", który odbył się 17 marca w Auli UAM
Posłuchaj

2017.03.10 RECENZJA SYMFONIA HISZPAŃSKA

10.03.2017 SYMFONIA HISZPAŃSKA W FP RECENZJA EWY MIKOŁAJEWSKIEJ Ewa Mikołajewska dzieli się wrażeniami z koncertu Filharmonii Poznańskiej "Symfonia Hiszpańska" z udziałem Marcina hermana i Orkiestry pod dyrekcją Marka Pijarowskiego.
Posłuchaj

2017.03.03 RECENZJA EWY MIKOŁAJEWSKIEJ

03.03 2017 RECENZJA EWY MIKOŁAJEWSKIEJ GWIAZDY ŚWIATOWYCH ESTRAD- MUSTONEN Koncert Olli Mustonenz z Orkiestrą Filharmonii Poznańskiej 3 marca w Auli UAM
Posłuchaj

2017.02.24 RECENZJA-SYMFONIE MENDELSONA

24.02 2017 RECENZJA ALINY KURCZEWSKIEJ - SYMFONIE MENDELSSOHNA Z racji przypadającej 170 rocznicy śmierci Feliksa Mendelssohna -M Bartholdiego Filharmonia Poznańska pod dyrekcją Łukasza Borowicza proponuje mini cykl pt "Symfonie Mendelssohna" W piątek 24 usłyszeliśmy I Symfonię c-moll op 11. Kristof Barati zas zaprezentował I Koncert skrzypcowy D-dur op. 6 Nicolo Paganiniego. Wrażeniami z tego koncertu dzieli się Alina Kurczewska.
Posłuchaj

2017.02.20 RECENZJA OPERY ROZWÓD FIGARA

Alina Kurczewska i Andrzej Chylewski dzielą się wrażeniami z premiery opery "Rozwód Figara" Eleny Langer w reżyserii Davida Pountneya, która odbyła się 17 lutego w Teatrze Wielkim w Poznaniu
Posłuchaj

2017.02.17 RECENZJA KLASYCY I KUKUŁKA

17.02 2017 RECENZJA "KLASYCY I KUKUŁKA" Ewa Mikołajewska dzieli się wrażeniami z koncertu FilharmoniiPoznańskiej "Klasycy i kukułka"
Posłuchaj

2017.02.10 RECENZJA KONCERTU TRZY KONTYNENTY

Alina Kurczewska recenzuje koncert Filharmonii Poznańskiej pod tytułem "Trzy kontynenty" , który 10.02 poprowadził japoński dyrygent Seiji Oue
Posłuchaj

2017.01.26 RECENZJA

Ewa Mikołejwska recenzuje koncert 26.01 Filharmonii Poznańskiej pod tytułem "Urokliwy skandalista"
Posłuchaj

2017.01.21 Recenzja z Poznanskiego Koncertu Noworocznego

Alina Kurczewska dzieli się wrażeniami z Poznańskiego Koncertu Noworocznego między innymi z udziałem Grażyny Brodzińskiej oraz Orkiestry Collegium F pod dyrekcją Marcina Sompolińskiego Koncerty odbyły się 15 stycznia o 17.00 i 20.00 w Sali Ziemi MTP
Posłuchaj

2017.01.20 RECENZJA CARMEN

2017.01.14 Recenzja MISTRZOWIE ZNAD SEKWANY

Alina Kurczewska recenzuje koncert Filharmonii Poznańskiej pod dyrekcją Marka Pijarowskiego pt"Mistrzowie znad Sekwany" Którego solistą był amerykański wiolonczelista Jian Wang. Aula UAM 13.01
Posłuchaj

2017.01.09 Recenzja Konceru Noworocznego UAM

2017.01.03 ECENZJA- STRAUSS ZEMSTA NIETOPERZA

2016.12.19 Recenzja Symfonia na Boże Narodzenie

Ewa Mikołajewska recenzuje 457 Koncert Poznański pod tytułem "Symfonia na Bozę Narodzenie" , który odbył się w sobotę 17 grudnia w Auli UAM. Wystąpiła Orkiestra Filharmonii poznańskiej pod dyrekcją Macieja Żółtowskiego.
Posłuchaj

2016.12.11 RECENZJA KONCERTU POZNAŃSKIEGO

Ewa Mikołajewska omawia 456 Koncert Poznański zatytułowany " Z Fary do Osterj Bramy" 12 listopada w Auli UAM wystąpili soliści, Chór Chłopięcy i Męski Filharmonii Poznańskiej oraz Orkiestra pod dyrekcją Macieja Wielocha.
Posłuchaj

2016.12.10 RECENZJA FANTAZJA POLSKA

Alina Kurczewska dzieli się wrażeniami z koncertu " Fantazja Polska" , którego solistą był Michał Francuz, a zespół prowadził Jakub Chrenowicz.
Posłuchaj

2016.12.07 RECENZJA WAGNER Z KASPSZYKIEM

Alina Kurczewska dzieli się wrażeniami z Koncertu Filharmonii Poznańskiej " Wagner z Kaspszykiem," który odbył się 2 grudnia w Auli Uniwersyteckiej
Posłuchaj

2016.12.04 RECENZJA WAGNER Z KASPSZYKIEM

Alina Kurczewska dzieli się wrażeniami z Koncertu Filharmonii Poznańskiej pod tytułem "Wagner z Kaspszykiem" , który odbył się 3.12. w Auli UAM. W jego programie znalazł się I Akt Walkirii Ryszarda Wagnera. Pod dyrekcją szefa Filharmonii Narodowej zaśpiewali: Christiane Libor, Endrik Wottrich i Wojciech Śmiłek.
Posłuchaj

2016.11.28 RECENZJA NIKOLAJ ZNAJDER

Ewa Mikołajewska dzieli się wrażeniami z koncertu "Gwiazdy światowych estrad" , na którym Nikolaj znajder wykonał dwa koncerty skrzypcowe W.A.Mozarta i poprowadził IV Symfonię Piotra Czajkowskiego
Posłuchaj

2016.11.27 RECENZJA Z FILHARMONII

Alina Kurczewska recenzuje koncert Filharmonii Poznańskiej/ 25.11/ z cyklu "Zwycięzcy Międzynarodowych Konkursów Skrzypcowych" Solistką była Clara-Jumi Kang , a orkiestrę Filharmoników Poznańskich prowdził szef-dyrygent Marek Pijarowski
Posłuchaj

2016.11.21 RECENZJA MACKBETH

Profesor Maciej Jabłoński omawia premierę Macbetha Giuseppe Verdiego w Teatrze Wielkim.
Posłuchaj

2016.11.11 RECENZJA KRÓL WICHRÓW

Alina Kurczewska omawia wykonanie koncertowe Króla Wichrów Feliksa Nowowiejskiego. Chór i Orkiestrę Teatru Wielkiego prowadził Sebastian Perłowski.
Posłuchaj

2016.11.04 RECENZJA NIEMIECKIE REQU

Alina Kurczewska dzieli wię wrażeniami z koncertu Niemieckie Requiem, który odbył się 4 listopada w Auli UAM. Filharmonia Poznańska , Chór Filharmonii Narodowej oraz soliści zaprezentowali Niemieckie Requiem Johannesa Brahmsa
Posłuchaj

2016.10.29 RECENZJA DOGADIN

Alina Kurczewska dzieli się wrażeniami z 455 Koncertu Poznańskiego Zwycięzcy Międzyanarodowych Konkursów Skrzypcowych. Laureat I nagrdy Konkursu im. Józefa Joachima w Hanowerze w 2015 roku. Orkiestrę prowadził Łukasz Borowicz
Posłuchaj

2016.10.25 RECENZJA GIL SHAHAM

Alina Kurczewska powraca do koncertu Nadzwyczajnego Gila Shahama, który odbył się 25 października w Auli Uniwersyteckiej. Skrzypek zaprezentował koncert D-dur Piotra Czajkowskiego a Filharmonię Poznańską prowadził Łukasz Borowicz
Posłuchaj